هیات مشترک ایرانی ایتالیایی پس از ۱۰ سال کاوش و جستجو موفق به کشف دروازه کوروش در محوطه تل آجری شدند. در آخرین فصل از کاوشهای باستانشناسی، کارشناسان موفق شدند اثبات کنند کوروش بنیانگذار حکومت هخامنشی، فرمان ساخت دروازه پردیس پارسه را صادر کرده است. در نتیجه این فرمان، این دروازه باشکوه در دوره فرزندش کمبوجیه به بهرهبرداری رسیده است.
دروازه کشف شده در محوطه تل آجری واقع در سه کیلومتری شمالغرب تختگاه تختجمشید قرار دارد. این دروازه بنایی به ابعاد ۳۰ در ۴۰ متر به ارتفاع تقریبی ۱۲متر بوده است.
صبح روز دوشنبه 20 بهمن ماه نود و نه اعلام شد که با تاکید بر حفاظت از محدوده تاریخی تخت جمشید، کاوش های این منطقه با همکاری بین المللی باستان شناسان به کشف دروازه کوروش انجامیده است. فصل دهم کاوش در محوطه تل آجری در آذرماه سال جاری کلید خورد و در تکمیل کاوشهای فصول پیشین، با هدف ساماندهی و آماده سازی محوطه و عرضه شواهد ارزشمند تاریخی آن به بازدیدکنندگان مجموعه تا کنون نیز ادامه دارد. با توجه به پیشرفت همزمان عملیات اجرای سقف حفاظتی بر روی این محوطه تاریخی، امید میرود که در آینده نزدیک این محوطه به عنوان یک "سایت موزه" مهم بتواند به عموم بازدیدکنندگان پارسه عرضه گردد.
این محوطه تاریخی در نزدیکی تخت جمشید قرار دارد. شواهد مهم و ارزشمندی که شهر پارسه در خود جای داده است، باعث ایجاد درکی ملموس از گستره پایتخت هخامنشیان می گردد. به همین جهت با کشفیاتی که در این فصل رقم خورد، پارسه میتواند در توسعه گردشگری منطقه گام مهمی تلقی گردد.
دروازه مکشوفه در محوطه تل آجری واقع در ۳ کیلومتری شمال غرب تختگاه تخت جمشید قرار دارد.
آخرین فصل کاوشهای باستان شناسی هیأت مشترک ایرانی ایتالیایی پس از ۱۰ سال در حالی رو به اتمام است که باستان شناسان موفق شدند اثبات کنند که احتمالاً کوروش بزرگ فرمان ساخت دروازه پردیس پارسه را صادر کرده است و این دروازه باشکوه در دوره فرزندش کمبوجیه به بهره برداری رسیده است.
این دروازه بنایی به ابعاد ۳۰ در ۴۰ متر به ارتفاع تقریبی ۱۲ متر بوده است. بنا دارای کریدوری در مرکز است که بخش مرکزی آن را اتاقی مستطیل به ابعاد ۸ در ۱۲ متر تشکیل می داده. در دورن این اتاق مرکزی ۴ صندلی نشیمن وجود داشته است و راهروی مرکزی از دو طرف به سوی پردیس هخامنشی باز می شده است.
دروازه کوروش از مواد و مصالح خشت و آجر بنا شده است. سرتاسر نمای داخلی و بیرونی این دروازه کشف شده مزین به آجرهای رنگین بوده است که نمای بی نظیری را برای آن به وجود می آورده. بخش پایین و ازاره دیوارها مزیّن به گلهای لوتوس بوده که از آیین مانوی ایران به جای مانده است. بدنه و نمای دیوارها مزیّن به انواع پنلهای رنگین از حیوانات اسطورهای، نمادها و سمبلهای اعتقادی ایران باستان، هخامنشی، عیلام و بین النهرین بوده. مهمتر اینکه در اتاق مرکزی کتیبههایی به خط و نگارش بابلی و عیلامی وجود داشته است.
نظر خود را بیان کنید :